Όταν πρόκειται για πορτραίτα επαγγελματικής ποιότητας, ένας βασικός διαφοροποιητής μεταξύ καλών και μεγάλων φωτογράφων είναι η ικανότητα του καλλιτέχνη να συλλάβει και να απεικονίζει συναισθήματα στο πρόσωπο του θέματος.

Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ ενός βασικού, τυπικού πορτέτου (το οποίο, ανάλογα με το έργο που έχετε προσλάβει, μπορεί να είναι πιο κατάλληλο), σε σχέση με μια συναισθηματική, εκφραστική εικόνα που λέει στον θεατή περισσότερα από μια ιστορία για το θέμα που απαθανατίζεται.

Η καταγραφή συναισθημάτων μέσω φωτογραφίας μπορεί να είναι απίστευτα δύσκολη. Πολλοί καλλιτέχνες αγωνίζονται να διηγηθούν ιστορίες μέσω της προσωπογραφίας, καθώς υπάρχουν τόσα πολλά που μπορείτε να αποδείξετε όταν τραβάτε μια εικόνα του προσώπου ενός ατόμου, σε σύγκριση με ένα σκηνικό για παράδειγμα, όπου έχετε πολύ περισσότερη ελευθερία να δείξετε και να πείτε.

Ωστόσο, εάν θέλετε να βελτιώσετε την ικανότητα σας για τέτοιου είδους πορτρέτα, υπάρχουν μερικά χρήσιμα κόλπα φωτογραφίας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε μια προσπάθεια να τραβήξετε πιο συναισθηματικά πορτρέτα.

Πώς να καταγράψετε το συναίσθημα σε πορτρέτο

Δοκιμάστε να εργαστείτε σε ένα οικείο περιβάλλον
 

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που συνήθως αντιμετωπίζουν οι φωτογράφοι κατά τη λήψη πορτρέτων των πελατών τους είναι ότι αυτοί οι πελάτες είναι κάπως άβολοι και ντροπαλοί για τη λήψη της φωτογραφίας τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι ντρέπονται μπροστά στην κάμερα και αυτή η δυσφορία έχει την τάση να εγγράφεται και να εμφανίζεται στα πρόσωπά τους στις λήψεις.

Τούτου λεχθέντος, ως φωτογράφος, ένα σημαντικό μέρος της δουλειάς σας είναι να βοηθήσετε ώστε να διευκολύνετε τα επικείμενα θέματα σας. Ένας από τους απλούστερους τρόπους για να το κάνετε αυτό είναι να δοκιμάσετε λήψη φωτογραφιών σε οικεία τοποθεσία. Φωτογραφίζετε έναν σεφ για παράδειγμα, επειδή θέλει να προσθέσει ένα ωραίο πορτρέτο στον ιστότοπό του. Αντί να έρθει στο στούντιο σας, ρωτήστε αν θα μπορούσατε να μπείτε και να τραβήξετε τη φωτογραφία τους στην κουζίνα στην οποία εργάζεται.

Μην κάνετε μικροδιαχείριση
 

Αυτό συμβάλλει επίσης στον βασικό στόχο της άνεσης των θεμάτων σας. Η αλήθεια είναι ότι, αν θέλετε να καταγράψετε την ειλικρινή συναισθηματική ουσία του αντικειμένου σας, θα πρέπει πραγματικά να είναι οι ίδιοι και αυτό δεν θα συμβεί εάν το θέμα αισθάνεται νευρικό.

Πολλοί φωτογράφοι κάνουν το λάθος της υπερβολικής διόρθωσης της συμπεριφοράς του θέματος κατα την διάρκεια μιας φωτογράφισης. Αυτό δεν είναι ‘οτι καλύτερο. Ακόμα κι αν ξεκινήσετε τη συνεδρία σας και το θέμα σας φαίνεται πολύ άκαμπτο ή αν το κάνετε με τρόπο που δεν σας αρέσει, δώστε λίγο χρόνο πριν μιλήσετε και διορθώσετε τη συμπεριφορά τους. Τις περισσότερες φορές, το θέμα σας θα κινηθεί και θα διορθώσει τη στάση του και θα πειραματιστεί με διαφορετικές εκφράσεις του προσώπου από μόνο του. Το θέμα είναι πολύ πιο πιθανό να ανταποκριθεί καλά και να αισθανθεί άνετα εάν συναντηθεί με θετική ενίσχυση και ενθουσιασμό, ειδικά όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά τη συνεδρία.

Προσπαθήστε να μην δίνετε τίποτα εκτός από ενθάρρυνση, φιλοφρονήσεις και θετική ενίσχυση όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά. Θα κάνετε το θέμα σας να αισθάνεται αυτοπεποίθηση και να νιώθει καλά με τον εαυτό του, και τότε θα είναι πιο πιθανό να αρχίσει να κινείται και να πειραματίζεται μόνος του. Μόλις συμβεί αυτό, έχετε την ελευθερία να επισημάνετε ποιες στάσεις και εκφράσεις λειτουργούν ακόμη καλύτερα για εσάς σε σύγκριση με άλλους.

Κρατήστε τα θέματα σας απασχολημένα
 

Τα θέματα σας είναι πολύ πιο πιθανό να μεταδώσουν ειλικρινές συναισθήματα εάν τους δώσετε πραγματικά κάτι για να αισθανθούν συναισθήματα. Καθισμένος σε μια καρέκλα και η λήψη της φωτογραφίας σας σπάνια κάνει οποιοδήποτε θέμα να αισθάνεται κάτι άλλο εκτός από νευρικό. Σκεφτείτε να διατηρήσετε λίγο τα θέματα σας απασχολημένα.

Εάν επιστρέψετε στο παράδειγμα του σεφ που χρησιμοποιήσαμε προηγουμένως, εάν φωτογραφίζετε αυτό το άτομο στην κουζίνα στην οποία εργάζεται, θα πρέπει να του ζητήσετε να αρχίσει να προετοιμάζει ή να μαγειρέψει ένα πιάτο για τη φωτογράφηση εάν θέλετε να τραβήξετε μια πιο εκφραστική, συναισθηματική εμφάνιση καθ ‘όλη τη διάρκεια της συνεδρίας. Ενώ μαγειρεύει, σκεφτείτε να κάνετε ερωτήσεις που μπορεί να τον κάνουν να αισθάνεται συναισθήματα – ρωτήστε γιατί ασχολήθηκε με την μαγειρική, ποιος τον εμπνέει ως σεφ ή να περιγράψει τη μεγαλύτερη καταστροφή μαγειρικής που έχει βιώσει ποτέ. Η απάντηση σε διασκεδαστικές ερωτήσεις όπως αυτή ενώ παραμένει απασχολημένος με μια εργασία θα βοηθήσει το θέμα σας να αισθανθεί πιο χαλαρό και φυσικό – και θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να το πιάσετε ειλικρινά να χαμογελάει ή να γελάει.